Millised <i>premium</i>-klassi klapid valida – kas kõrvasisesed või üle pea käivad?

Helitehnika vallas pika ajalooga Sony kõrvaklapid on alati kindel valik, mille kvaliteedis ei pea pettuma. Kui räägime päris tippklassi kõrvaklappidest, siis ka siin on Sony olnud teerajaja ja toonud kuulatajateni juba mitu põlvkonda parimaid kõrvaklappe turul.

Hetkel troonivad Sony tootevaliku tipus mudelid WF-1000XM5 – need on kõrvasisesed klapid – ning WH-1000XM5, mis käivad üle pea. Mõlemad pakuvad väga head mürasummutust, kiiret ja töökindalt juhtmevaba ühendust ning tipptasemel helikvaliteeti. Aga kumb paar endale valida?

Kas panna klapid pähe või kõrva?

Eks see sõltub paljuski igaühe isiklikust eelistusest. Mõnele lihtsalt ei meeldi, kui nende kuulmekanalis on võõrkeha, teistele tekitab ebamugavustunnet kõrvale suruv klapp. Küll aga tuleb öelda, et Sony on näinud mõlemal juhul kõvasti vaeva, et teha klapid kasutajale nii mugavaks kui võimalik.

Kõrvasisese mudeli WF-1000XM5 puhul saab endale sobiva klapiotsa valida mitme suuruse vahelt ja suuremal WH-1000XM5 mudelil on üle pea käiv toeosa muudetud peenemaks, et see vähem survet avaldaks.

Mõlemaid klappe saab puutetundlikult juhtida otse nende pealt, aga eelis on siin üle pea käival mudelil – selle suuremat klapiosa on lihtsam kasutada.

Kui suur vahe on helil?

Muidugi tuleb kõigi kõrvaklappide juures mängu ka helikvaliteet. Kuna suuremate sisse mahub füüsiliselt suurem kõlarielement, tähendab see ka võimsamat bassi. Samas on Sony tänu oma algoritmidele ning heliparandustehnoloogiatele viinud samaväärsele tasemele ka kõrvasisesed klapid – nii et muusika edastamises bassi taha küll midagi ei jää.

Mõlemad mudelid pakuvad ka väga head kõnekvaliteeti: hääl kõlab ühtemoodi selgena nii rääkija kui kuulaja poolelt. Mürasummutuse poolest on nii väiksed kui suured kõrvaklapid omasuguste seas ühed efektiivsemad.

Nii WF-1000XM5 kui ka WH-1000XM5 mudeli heli parameetreid saab muuta Sony rakenduse kaudu. Sealt leiab seadistamisvõimalusi suures valikus, seega võib igaüks luua täpselt sellise helipildi, nagu talle meeldib.

Milliseid lisaomadusi klapid pakuvad?

Üle pea käivate kõrvaklappide WH-1000XM5 kasutusaeg on kuni 40 tundi, koos mürasummutusega 30 tundi. Väiksemate WF-1000XM5 klappide aku peab küll vähem vastu, kuid võrreldes teiste sama suurte klappide ikkagi hästi – kuulamisaega jätkub 12 tunniks ning tänu laadimiskarbile veel sama palju lisaks.

Mõlemad mudelid toetavad ka kiirlaadimist: kõigest 3 minutiga saab kuulamisaega tunni jagu juurde.

Samuti saab nii suurte kui väikeste klappide juhtimiseks kasutada Google’i häälassistenti, üle pea käivate puhul ka Alexat.

Eks valiku tegemine nii heade klappide puhul ongi keeruline, seega tasub neile ise pilk peale visata ja asja lähemalt uurida. Kõige parem on seda Sony kodulehel, infot WH-1000XM5 mudeli kohta leiad siit ja WF-1000XM5 mudeli omadustest saad ülevaate siit.

Ostusoovi korral on kõige mõistlikum külastada Sony Centeri kaupluseid või nende e-poodi, kus nii väiksed kui ka suured kõrvaklapid saadaval mitmes erinevas värvitoonis.