Mis on Dolby Atmos ja Dolby Vision ning kuidas need teleri vaatamise kogemust rikastavad?

Aja jooksul on välja tuldud erinevate tehnoloogiatega, mis telerite pilti ja heli on paremaks teinud ning filmielamused veelgi nauditavamaks muutnud. Suur panus on sinna olnud ettevõttel nimega Dolby Laboratories, kelle tehnoloogiate abil saavad filmivaatajad parima võimaliku heli- ja videokogemuse.

Dolby Vision

Välja kujunenud standardist suurema dünaamikaulatuse saavutamiseks videopildi esitamisel on kasutusele võetud HDR vorming, mis võimaldab suuremat kontrastust ja värviulatust. Kui HDR10 kasutab 10-bitist värvisügavust, siis Dolby Vision pakub 12-bitist värvisügavust. Tänu sellele on seda vormingut toetavate telerite pilt suurema dünaamikaulatusega värvide osas.

Lisaks erineb Dolby Vision selle poolest, et võimaldab edastatava pildi metaandmeid muuta jooksvalt kaadrikaupa, samas kui HDR10 teeb seda staatiliselt. Ka see aitab pildikvaliteeti parandada ning võimaldab sujuvamaid heleduse üleminekuid.

Paljudel Sony uuematel telerimudelitel on olemas võimekus esitada Dolby Vision vormingut. Eriti head kooslust pakub see aga koos OLED tehnoloogiaga, mis aitab musti ja tumedadi toone elutruult kuvada.

Dolby Atmos

Samuti Dolby Laboratories poolt välja töötatud Atmos nimeline tehnoloogia on mõeldud  telerist tuleva heli rikkalikumaks esitamiseks. Dolby Atmos on samm edasi klassikalistest 5.1 ja 7.1 helisüsteemidest ning pakub klass kõrgemat ruumilise heli kogemust.

5.1 ja 7.1 süsteemide puhul tekitab ruumilist heli kõlarite paigutus – need on asetatud vaataja ette, taha ning 7.1 süsteemi puhul ka külgedele.

Dolby Atmos käsitleb heli aga eraldi 3D objektidena, mis sirgjoonelise edastuse asemel tekitab justkui helimulle, mis ruumis sinu ümber hõljuvad. Tänu sellele kõlavad helid tihti loomulikumalt ning on palju detailsemad. Näiteks filmide puhul saab spetsiifilisi helisid eraldi esile tuua või rõhutada.

Dolby Atmos helipildi saavutamiseks on vajalik, et esitatav sisu seda toetaks. Lisaks sellele on tarvis ka Dolby Atmose toega telerit. Kui kasutusel on ribakõlar või kõlarisüsteem, siis see peab samuti olema Atmose toega.

Sony valikus on mitmeid telereid erinevas hinnaklassis, mis võimaldavad Dolby Atmos heli edastada – leiad valiku neist siit. Lisaks telerite on Sony valikus ka Bru-ray mängijaid, kodukinoressiivereid ning kõlareid, mis seda standardit toetavad.