Sony näitas avalikkusele Hondaga koostöös valminud elektriautot

Aasta alguses toimunud tehnoloogiamessil CES tutvustas Sony oma muude arenduste ja toodete kõrval ka uut elektriauto prototüüpi, mis on valminud koostöös autotootjaga Honda.

Ühisettevõttes Sony Honda Mobility loodud prototüüp kannab nime Afeela ja on täis tipptasemel elektroonikat – selle tõi ilmekalt välja fakt, et auto juhiti pressikonverentsi lavale PS5-puldiga.

Sony eesmärgiks Afeela loomisel oli ühendada virtuaalne ning reaalne maailm üheks tervikuks. Näiteks ülisuure ekraaniga keskkonsooli toimimiseks tehti koostööd ettevõttega Epic Games, kes paigaldas autosse 3D graafika ja visuaalsete elementide kuvamiseks Unreal Engine 5.3. Sama mängumootorit kasutavad ka paljud tuntud videomängud.

Selle abil on võimalik kuvada ülitäpset 3D objektidega kaarti reaalajas ning tänu mängumootori võimekusele suudab süsteem aja jooksul kogutud andmete põhjal kujutada ümbritsevat keskkonda veelgi täpsemalt.

Kampa võeti ka Microsoft, kellega koos töötati Azure OpenAI platvormil välja tehisintellektipõhine häälassistent. Inglise keeles conversational personal agent nime kandev süsteem jätab mulje, justkui suhtleks autos viibijad päris inimesega.

Autost leiab kaameraid ja sensoreid, mis tuvastavad juhi ning kuvavad reisi marsruudi ekraanile automaatselt. Muidugi on sõitmise ajal abiks juhtimist hõlbustavad ja turvalisust suurendavad süsteemid. Samad kaamerad ja sensorid jälgivad pidevalt ümbrust ning hoiavad silma peal liiklusoludel. Kui sihtkohta jõutud, suudab Afeela ennast ka iseseisvalt ära parkida.

Palju on rõhku pööratud ka salongi isikupärastamisele. Vastavalt meeleolule või eelistusele saab juht erinevate teemade alt sättida valgustuse tugevust, heli ning ekraanikuva. Afeela salongis on muuhulgas ka Sony poolt välja töötatud ruumiline helisüsteem.

Tehnilise poole pealt on sõiduvahendil akud nii ees kui taga ning kokku annavad need võimsust kuni 180 kW. Kasutusel on liitiumioonaku võimsusega 91 kW. Laadimiseks saab kasutada kuni 150 kW kiirlaadijat.

Avalikkusele tutvustatud prototüübi baasil loodetakse seeriatootmiseks küps mudel valmis saada 2025. aastaks ning kui kõik läheb ootuspäraselt, jõuavad esimesed Afeelad tänavatele 2026. aastal.

Huvilised saavad CES 2024 toimunud sõiduki tutvustust vaadata siit: