Sony tõi koostöös Associated Pressiga välja tehnoloogia, mis aitab võidelda võltsitud piltide vastu

Sony ja Associated Press tutvustasid uut kaamerasisest autentsustehnoloogiat, mis võimaldab lisada fotodele masinapõhise digiallkirja pildistamise hetkel ning välistada nende hilisema manipuleerimise.

Digitaalse allkirja andmine toimub riistvaraliselt protsessori abiga. Tegu on on eelkõige professionaalidele mõeldud lahendusega, et kaitsta oma loomingut. See pakub lisaturvalisust, mis aitab uudisteagentuuridel võidelda võltsitud piltide vastu.

“Võltsitud ja manipuleeritud pildid on uudisteorganisatsioonide jaoks suur probleem. Need ei aita mitte ainult kaasa väär- ja desinformatsiooni levikule, vaid lõppkokkuvõttes õõnestavad avalikkuse usaldust faktiliste ja täpsete piltide vastu,” sõnas Associated Pressi fotovaldkonna juht David Ake.

Sony on aktiivselt kaasa löönud uute tehnoloogiate väljatöötamisel, mis panustavad tööstusharu suuremasse turvatundesse ning võimaldavad paremini jälgida piltide redigeerimist ning nendega manipuleerimist.

“Kuigi tehisintellekti kiire areng toob uusi võimalusi loominguliseks väljenduseks, on see toonud kaasa ka kasvava mure muudetud või manipuleeritud piltide mõju pärast ajakirjanduses,” ütles Sony Europe’i pildi- ja tootelahenduste turundusjuht Yann Salmon Legagneur. Tema sõnul on valeinfo ja võltsitud piltide levitamisel reaalne sotsiaalne mõju, mis ei too kahju mitte ainult meie fotoajakirjanikele ja uudisteagentuuride partneritele, vaid kogu ühiskonnale.

Uue lahenduse loomisel ja testimisel tegid Sony ning Associated Press koostööd ettevõttega Camera Bits, kelle välja töötatud on ka tööstusharus kasutatav töövoo jälgimise rakendus Photo Mechanics. Nende abil valmis ka uus tehnoloogia, mis säilitab kaameras digitaalse allkirja kogu metaandmete redigeerimise protsessi vältel.

“Me mõistame, kui suurt väljakutset kujutavad manipuleeritud pildid meie partnerite jaoks, ja oleme väga motiveeritud, et aidata kaasa selle probleemi lahendamisele,” ütles Camera Bitsi tegevjuht ja asutaja Dennis Walker. 

“Photo Mechanic on fotoajakirjanduses kasutusel olnud juba 25 aastat ja areneb pidevalt edasi, kui tööstuses võetakse kasutusele uusi tehnoloogiaid. Oleme pühendunud sellele, et Photo Mechanic jääks usaldusväärseks ja autentseks töövoogude lahenduseks.”

Kaamerasisene allkiri ja C2PA autentimine võetakse kasutusele 2024. aasta kevadel. Esimesena jõuab see äsja välja kuulutatud fotokaameratele Alpha 9 III, Alpha 1 ja Alpha 7S III püsivara uuenduse kaudu.