Teeme selgeks: mis vahe on luumenil ja nitil ning kuidas need teleri valikut mõjutavad?

Kuigi teleri valikul on peamisteks parameetriteks nende suurus ning ekraanitehnoloogia, on oluliseks näitajaks ka heleduse tase. Seda mõõdetakse nii luumenites kui ka nittides.

Mis on nitt ja mis on luumen?

Enamasti kasutatakse nitti mõõtühikuna nutiseadmete heleduse mõõtmiseks. SI-süsteemis tuntakse seda väärtust ka kandela nime all ning see näitab mingi kindla allika heleduse taset. Kandela on saanud oma nime küünla järgi, sest just nii on ajalooliselt valgust mõõdetud. Täpsemalt näitab see valgushulka, mis langeb ühest küünlast ruutmeetrile.

Luumen on SI-süsteemi ühik ning see näitab kindla valgusvoo tugevust. Luumenit kasutatakse enamasti projektorite valgusvihu heleduse mõõtmisel ning sellest tulenevalt on kasutusel ka väljend ANSI luumen. Tegu on Ameerika riikliku standardiinstituudi metoodika järgi mõõdetud tugevusega, kus kasutatakse rohkem erinevaid väärtuseid, et leida projektorist ekraanile leviva valgusvoo võimalikult täpne väärtus.

Seega telerite kirjelduses kohtab luumenit harva, aga kui seda ette tuleb, siis tasub teada, et üks nitt on samaväärne 3,426 luumeniga.

Miks on need telerite jaoks olulised väärtused?

Telerite, arvutite ning nutiseadmete ekraanide heledust mõõdetakse just nittides ning luumenite arv on olulisem projektorite valikul. Näiteks kui teleri heledustasemeks on 900 nitti, tähendab see projektori puhul 3083 luumenit.

Miterassa e-poest leiab suure valiku projektoreid, mille hinnad algavad veidi enam kui 600 eurost. Kodukino jaoks mõeldud projektorite puhul jääb luumenite arv muidugi oluliselt madalamaks kui eespool toodud näites, kuid valikus on ka võimsamaid mudeleid.

Vanemate telerimudelite heleduse tase jääb tavaliselt 100–400 niti juurde, samas kui uutel mudelitel võib see küündida ka kuni 1500 nitini. Sony tutvustas näiteks 2018. aastal CES tehnoloogiamessil telerit, mis võimaldas pilti kuvada 10 000-nitise heledustasemega.

Muidugi ei tasu telerit nüüd ostma tormata ainult selle näitaja järgi. Heleduse tase on ainult üks näitaja hea pildi saavutamiseks. Sama tähtsad on ka ekraani resolutsioon, ekraani tüüp ning pildiparandustehnoloogiad.

Aga kui oled parajasti uue teleri otsinguil, siis tea, et Sony teleritele on hetkel käimas sooduskampaania, mille ajal saad mõne mudeli soetada lausa 45-protsendilise soodustusega. Vaata täpsemalt järele Miterassa e-poest või mine kohale Sony Centeri kauplustesse.